Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaGaleriAramaLatest imagesGiriş yapKayıt Ol

 

 Gitar Satın Alırken...

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Misafir
Misafir




Gitar Satın Alırken... Empty
MesajKonu: Gitar Satın Alırken...   Gitar Satın Alırken... Icon_minitimeÇarş. Ekim 01, 2008 9:55 pm

Bilindiği gibi;

lektro,klasik,bass ve akustik gitarlar nota dizilimi ve teori açısından birbirinden herhangi bir farkı olmayan enstrumanlardır..bu şu demek oluyor : aynı akorda sahip iki farklı gitarda (mesela bass ve klasik gitar) örneğin tüm la seslerinin yerleri aynı tellerin aynı perdelerindedir..notasyon ve teorik olarak aynı olan bu enstrumanları dolayısıyla satın alırkenki seçiminiz icra etmek istediğiniz müzik tarzına ve verdiği sounda göre değişim göstermelidir..


elektro ve bas gitarlarların yapıları itibariyle verdikleri sesleri çıplak olarak duyamayız..gövdelerindeki manyetikler aracılığıyla çaldıklarımızı amfi denilen cihazlara iletirler ve biz bu yolla elektro ve bas gitarlar ile çalınanları duyarız..


klasik ve akustik gitarlar ise ( ki akustik gitar terminolojik olarak yanlış bir kullanımdır çünkü klasik gitar da başka herhangi bir ekipmana gerek duymaksızın sesi duyurduğundan yapı itibariyle bir akustik gitardır) yapıları itibariyle herhangi başka bir ekipmana ihtiyacımız olmadan seslerini rahatlıkla duyabileceğimiz enstrumanlardır..


gelelim bu bilgilerden sonra gitar alırken nasıl bir seçim yapacağımıza..öncelikle icra etmek istediğimiz müzik tarzına yoğunlaşalım..evet kendi kendimize soralım ''ben ne tarz müzik yapmak istiyorum?..nasıl bir tınıya ihtiyacım var?''..bahsettiğimiz gitarların tınılarını bilmek için dikkatli müzik dinlememiz yeterli diye düşünüyorum..evet dikkatli müzik de dinlediğimize göre tınıları da biliyoruz..genel olarak:


klasik gitar klasik müzik,popüler müzik ve türevleri
akustik gitar popüler müzik,blues,jazz,soft rock ( bence vokalin altını en iyi dolduran enstrumandır)
elektro gitar popüler müzikten heavy metale kadar geniş bir yelpaze
bas gitar her yola gelir


ünlü basist Gürol Ağırbaş'ın bas gitarla ilgili bir sözünü de eklemeden edemeyeceğim..''iyi bir basçının grupta varlığı değil yokluğu belli olur''



yukarıda yaptığım kategorilendirme genele yatkın biçimdedir..tabi ki bütün dünyadaki müzisyenleri kapsayamaz..elbette klasik gitarla rock,elektro gitarla da klasik müzik icra edenler de vardır..burada kesinlikle yaratıcılık ve tercihler devreye girer..böylece aşağı yukarı alacağımız enstrumanı seçerken müzik tarzının önemini de kavramış olduk..



klasik gitar kesinlikle gitara başlangıç enstrumanı değildir..hangi müzik icra edilecekse o müziğin sembolü olan enstrumanla başlayın..bu konuda sitemizin çok eski ve değerli üyelerinden Barış Yerli'nin tamamen benim fikirlerimi de yansıtan bir yazısından alıntı yapmak istiyorum..



''Unutulmaması gereken nokta şudur! Enstrüman dediğimiz bu güzel araçlar (müzik icra etme araçları) müzikal tını arayışlarından ötürü icat edilir. Biri diğerine hazırlık olsun diye değil ! Kısacası önemle dikkat etmeniz gereken husus şudur ki; elektro gitar çalmak isteyen ya da bas gitar veya akustik gitar çalmak isteyen bir öğrencinin derslere klasik gitar ile başlaması; hem teknik olarak hem de maddi olarak zaman kaybıdır.

Aylarca picado ve apoyando çalışmış bir öğrenciye, elektro gitar eğitmeninin pena öğretmesi gitara sıfırdan başlayacak birine öğretmesinden çok daha zordur.

Üstelik bu iki gitar da batı müziği enstrümanıdır. Klasik gitarda ayrı Elektro gitarda ayrı bir teori dersi yoktur. Yalnızca farklı teknik eğitimleri vardır.

Bir gitar türünü çalmadan önce klasik gitar ile başlamak gerektiği fikrini ise ortaya atan müzik evleridir. Bu sayede uzun zamanlar elektro gitarı küçümsenecek bir enstrüman sınıfına sokmakla kalmadıkları gibi, öğrencilerin sırtından 6 aylık elektro gitar eğitimi ücreti alacaklarken önce 6 aylık klasik gitar eğitimi ücreti alıp sonra 6 aylık elektro gitar eğitimi ücreti alarak daha çok para kazanmışlardır.

Bunu lütfen dikkate alınız ve hangi enstrümanı çalmak istiyorsanız hemen onu satın alıp hemen onun dersini almaya başlayınız.

Unutmayınız hiçbir enstrüman başka bir enstrümana hazırlık olsun diye icat edilmez. Davul çalmak isteyen biri darbuka ile başlamaz, piyano çalmak isteyen biri orgla başlamamalıdır. Saksafon çalmak isteyene "git önce kaval öğren" denmez! ''


böylece sitemizin de en büyük problemi ''elektrodan önce klasik şart mı ?'' gibi sorulara da mantıklı açıklamalar getirmiş olduk..



evet ilk aşamayı geçtiniz ve dediniz ki ''benim icra edeceğim müzik tarzı şudur kardeşim,ben bu gitarı almaya karar verdim''..ne mutlu size girmekten hiçbir zaman pişman olmayacağınız bir yola ilk adımınızı atmış oldunuz böylece..


''peki nasıl bir gitar almalı ? alacağım gitar hangi fiyat aralığında ve ne özelliklerde olmalı?'' gelelim bu soruların cevaplarına..gitar alırken dikkat edilen hususlar ''bütçeye uygunluk,rahatlık,ton,marka bilinirliği,malzeme kalitesi''vb.dir..tabi ki yeni bir gitar alırken saydığım bu maddelerden bir kaçı yeni bir müzisyen adayı tarafından farkedilemez..örneğin 'ton' bilinci yılların birikimiyle edinilecek bir tecrübedir..malzeme kalitesi farkındalığı da keza öyle..dolayısıyla bir müzisyen adayının yukarıdaki maddelerden hakim olabilecekleri bittabi bütçeye uygunluk,rahatlık,ve belki marka bilinirliği olabilir..


benim tavsiyem ise başlangıçta,başlangıç gitarı diye önerilen 40tllik Unkapanı gitarlarından uzak durmak çok ünlü firmaların imza modellerini alacak kadar da abartmamaktır..bunu biraz açacak olursak: kötü enstruman her yönüyle insanı müzikten soğutur..akort tutmaz,teneke gibi bir ses verir,malzemesi dayanıksızdır,sapı güçsüzdür,çalımı çok zordur,parmaklara hasar verir ve daha benim bile aklıma gelmeyecek bir çok olumsuz özelliği bünyesinde taşır..bir yerden sonra dersiniz ki ''yahu gitar çalmak o kadar da zevkli değilmiş '' dolayısıyla gitar alacaksanız belli bir bütçe aralığı vermiyorum ama en azından 40-50 ytllik gitarlardan uzak durun..tabi her piyasada olduğu gibi müzik piyasasında da son derece uyanık arkadaşlar mevcut..40-50 ytllik gitarları bu arkadaşlardan 100-150 ytlye almamak için de yanınızda mutlaka müzikle en azından bir kaç yıldır iç içe olan bir x kişisini götürün..hatta bu x kişisini ne olursa olsun yanınızda götürün..gitarın tüm özelliklerini o test etsin sizi kandırmasınlar,hatta kandırmaya kalkarlarsa kavga çıkartın kalabalık olursunuz bu x kişisinin böyle de bir önemi var söz konusu x kişisi özelliklerinde bir tanıdığınız veya sizinle gelebilecek biri yoksa beni arayın gelirim (yok artık) aramak şakaydı tabi de foruma ''ekipman danışma'' kategorimize marka,model ve fiyatı yazarsanız gidip denemek kadar verimli olmasa da bir değerlendirme yaparız..
ALINTIDIR!!
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Gitar Satın Alırken...
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: müzik dünyası :: gitarist-
Buraya geçin: